Hoppa till sidans innehåll

Våra utbildningar


DSCN2011

Karlstads dykarklubb har som mål att kunna erbjuda alla de utbildningar som medlemmarna vill ha. För tillfället så är vi fyra aktiva instruktörer som tillsammans håller kurserna. Till vissa kurser och kursmoment tar vi in externa instruktörer. Det finns även ett antal erfarna dykare som hjälper till under kurserna. Alla gör detta på idell basis med alla fördelar och eventuella nackdelar det medför. Den stora fördelen är dock att alla verkligen brinner för att det ska bli bra utbildning. Klubben har inte som syfter att tjäna pengar på att utbilda dykare, syftet är istället att få välutbildade aktiva medlemmar i klubben. 

Vi håller en mycket hög nivå på dykurbildningarna genom att vi tillbringar mycket tid i vattnet för att verkligen träna in alla moment. Under grundkursen  har vi 14-15 timmars effektiv vattentid i pool. Fokus under de grundläggande kurserna ligger naturligtvis på övningar i vatten, även om det också ingår en det teori.

Under de fortsatta kurserna utvecklas dykarna ytterliggare för att kunna hantera fler dykmetoder och dykförhållanden. Det blir då också mer teoretiska studier och fokus flyttas mer mot att planera för dykningar och ta ansvar för andra dykare.

 

En bra dykutbildning är en av de viktigaste faktorerna för att dykningen ska bli så säker som möjligt. Dykning är, liksom flertalet andra sporter, förknippat med en del risker, men genom en utbildning får du lära dig ett beteende som minskar dessa risker. Vistelsen under vattenytan blir då en rolig och trygg upplevelse, både för dig och dina parkamrater.

Karlstads Dykarklubb är ansluten till Svenska Sportdykarförbundet (SSDF), och följer det internationella utbildningssystemet CMAS. Klubben arrangerar och genomför varje år kurser enligt SSDF:s och CMAS rekommendationer. CMAS borgar för att du får en utbildning som du blir nöjd med och som gör dig till en säkrare dykare under förutsättning att du följer det du lärt dig. Systemet är uppbyggt i tre steg med en, två respektive tre stjärnor på certifikatet. Ju fler stjärnor, desto mer utbildning, förståelse och erfarenhet.

Viktigt att veta är att SSDF:s utbildningar är anpassade efter våra nordiska förhållanden. Det innebär att du som dykare står bättre rustad för dykning i våra nordiska vatten och de eventuella problem som kan uppstå här, än om du lärt dig dyka i tropiska vatten utomlands. Det är till exempel stor skillnad på sikt och vattentemperatur här i jämförelse med vattnen runt Egypten eller Thailand, vilket påverkar både utrustningsbehovet och dykningen.

 Läs mer om våra kurser under menyn till vänster.

 

 

Uppdaterad: 19 FEB 2017 16:15 Skribent: Joakim Norlinder
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Karlstads DK - Sportdykning
Tolvmansgatan 2
65460 Karlstad

Besöksadress:
Tolvmansgatan 2
65460 Karlstad

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info