Varför fridyka?

Stressigt på jobbet? Eller på gympasset i trängsel, svett och dunkande musik? Stök och bök hemma med middag, läxor och läggning? Längtar du efter något som ger inre ro samtidigt som du är fysiskt aktiv? Där du dessutom får chans att utforska en ny dimension? Då har du kommit rätt!

Fridykning är att återvända till våra rötter, inte bara till våra förfäder, vattenlevande däggdjur, men även till oss själva som barn. Då när vi tävlade med kompisarna om vem som kunde simma längst under vattnet, eller hålla andan längst. Det där som vi släppte någonstans längs vägen, men som ligger kvar längst in och bara väntar på att få blomma ut på nytt. Alla kan börja fridyka, oavsett ålder, och kroppen hittar häpnadsväckande snabbt tillbaka till livet under ytan. Det behövs inga skrymmande gasflaskor, tryckventiler eller slangar. Det enda du behöver är ett par fenor och en mask, och sedan är det dags att dra ett djupt andetag och dyka.

Under ytan är allt annorlunda, vare sig du dyker i pool eller utomhus. Tyngdlöst svävar du i en värld av ljus och tystnad, av solens reflexer på botten, och med ens har du lagt vardagens stress bakom dig. Det enda som finns är här och nu, du, din kropp och vattnet som omfamnar. Mjukt och skonsamt glider du fram utan risk för löparknä eller hälsporre. Plötsligt inser du att undervattnet är där du hör hemma, och när du tittar upp mot ytan tänker du “nej, inte upp, inte redan!”. Men vid varje dyk vänjer sig kroppen lite mer, och hela tiden känner du hur du klarar att stanna lite längre, och att sväva tyngdlöst bara lite till. När du tagit steget upp på land dröjer känslan länge kvar. Att hålla andan får kroppen avslappnad och pulsen att gå ned. Vi är helt enkelt i harmoni med oss själva och med vår kropp.

Kom och prova med oss!

Har du frågor och funderingar om fridykning? Kontakta oss på: fridykning@karlstadsdk.com eller Johan Jontén 073-0316676

Träning seniorer (16år+, nybörjare och fortsättare tillsammans):

Tisdagar 20:00-21:30, Sundstabadet

Torsdagar 20.00-21.30, Sundstabadet

Lördagar 17.00-18.00, Sundstabadet

Vi kör individuell träning där vi coachar varandra, och det går bra att ansluta även om du är nybörjare. Vi guidar dig baserat på den nivå du befinner dig på.

Träningarna koordineras via en Messenger-grupp. Hör av dig på kontaktuppgifterna nedan om du vill vara med i Messenger-gruppen.

Då och då sluter vi upp med andra dykare för en helg på västkusten eller ett sommarläger. Hos oss är alla välkomna, såväl vuxna som juniorer, nybörjare och erfarna.  

Träning ungdomar (nybörjare och fortsättare tillsammans):

Torsdagar 19:00-20.00, Sundstabadet (samling på poolkanten för uppvärmning 18.45)

Syftet med klubbens ungdomsträning är att låta barn och ungdomar, med en blandning av lek och allvar, upptäcka glädjen av att vara i och framför allt under vattnet. Våra ungdomar tränar antingen för ökad vattenvana eller för att fördjupa sig inom fridykningens fantastiska värld med allt vad det innebär av tävling och mäktiga havsdyk. Den enda utrustning som behövs är snorkel, mask och ett par fenor.

På våra träningar övar vi dykning, olika typer av fensim, tryckutjämning, att hantera vår utrustning under ytan, plocka upp saker från botten, samt livräddning.

Krav på förkunskap: 200 meter bröstsim.

Ålder: 11-15 år.

Poolfridykning med monofena
Poolfridykning med bifenor samt utan fenor (DNF)
Karlstads fridykare på utflykt till Kvinnersta
Dykläger på västkusten
Djupdyk på boj
Karlstads fridykare ute på badplatsrensning våren 2023.
Dykläger på Västkusten sommaren 2022.
Djupdykning i pool i Polen.